Maillard Reaction - Maillard Reaksiyonu

Hello✨


We talked about the Maillard reaction in the previous post✅

So what is this maillard and where can it be found?


When foods are processed or cooked at high temperatures, a chemical reaction occurs between proteins and sugars, creating different flavors and brown colors✅


For this reason, it is frequently used in the food industry to give different taste, color and aroma to foods.


Although some compounds formed as a result of the Maillard reaction are reported to have beneficial effects on health, such as antioxidative and antibiotic effects, some reports also suggest that they may promote diabetes and cardiovascular diseases, and that acrylamide acts as a carcinogen.


Remember,

The dose makes the poisen✨

Stay healthy and science  



 Merhabalar✨


Bir önceki gönderide maillard reaksiyonunun bahsini açmıştık✅
Peki nedir bu maillard ve nerelerde bulunabilir❔

Besinler yüksek sıcaklıkta işlenirken veya pişirilirken, proteinler ve şekerler arasında farklı tatlar ve kahverengi renkler oluşturan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir✅

Bu nedenle de gıda endüstrisinde besinlere farklı tat, renk ve aroma vermek amacıyla sıklıkla kullanılır🥨🍞🥖🥐

Maillard reaksiyonu sonucunda oluşan bazı bileşiklerin antioksidatif ve antibiyotik etkileri gibi sağlık üzerinde yararlı etkileri olduğunun rapor edilmesinin yanısıra bazı raporlarda, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları teşvik edebileceğini, akrilamidin kanserojen gibi davrandığını da ileri sürmektedirler✨

Unutmayın,
Toksik olan Dozdur✨
Sağlıkla ve bilimle kalın

Yorumlar