Merhabalar✨
Çapraz bulaşı daha önce duymuş muydunuz❔❔
Bugünün konusu çapraz bulaş nedir ve nasıl önleriz onu öğrenmek🚩
Çapraz bulaş için kısaca, bakteri 🦠veya diğer mikroorganizmaların🧫 bir yerden diğerine transferi📤📥 diyebiliriz
Bazı mikroorganizmalar🔬 cisimlere temaslarında itibaren günlerce kalabilmektedirler⏰
Kişisel hijyen, 🧼
Tüketime hazır olan ve olmayan gıdaların ayrı ayrı muhafaza edilmeleri, ⬅️➡️
Kesme tahtası kullanımında çiğ et🍖 ve sebzelerin🥬 mümkünse farklı kesme🔪 tahtalarında işlem görmeleri
Yoksa önce tüketime hazır gıdanın ardından çiğ ürünün işlem görmesi✅
Kesme tahtalarının polietilen olması✅
Besinle temas eden yüzeylerin temiz olması🧼
gibi birtakım noktalara dikkat edilerek çapraz bulaş önlenebilir🎊
Sizin kullandığınız bir yöntem var mı❔
Sağlıkla kalın🌻
Hello✨
Have you ever heard of cross contamination?
Today's topic is to learn what is cross contamination and how to prevent it🚩
In short, we can say that cross-contamination is the transfer of bacteria (or other microorganisms) from one place to another.
Some microorganisms can stay for days after contact with objects.
Personal hygiene,🧼
Preservation of ready-to-eat and non-consumption foods separately, ⬅️➡️
In the use of cutting boards, raw meat and vegetables should be processed on different cutting boards, if possible.
Otherwise, the raw product is processed first after the ready-to-eat food ✅
Cutting boards are made of polyethylene ✅
Clean surfaces that come into contact with food🧼
Cross contamination can be prevented by paying attention to some points such as
Is there a method you use?
Stay healthy 🌻
Yorumlar
Yorum Gönder