Çapraz bulaş - Cross Contamination

 Merhabalar✨

Çapraz bulaşı daha önce duymuş muydunuz❔❔

Bugünün konusu çapraz bulaş nedir ve nasıl önleriz onu öğrenmek🚩

Çapraz bulaş için kısaca, bakteri 🦠veya diğer mikroorganizmaların🧫 bir yerden diğerine transferi📤📥 diyebiliriz

Bazı mikroorganizmalar🔬 cisimlere temaslarında itibaren günlerce kalabilmektedirler⏰

Kişisel hijyen, 🧼

Tüketime hazır olan ve olmayan gıdaların ayrı ayrı muhafaza edilmeleri, ⬅️➡️

Kesme tahtası kullanımında çiğ et🍖 ve sebzelerin🥬 mümkünse farklı kesme🔪 tahtalarında işlem görmeleri 

Yoksa önce tüketime hazır gıdanın ardından çiğ ürünün işlem görmesi✅

Kesme tahtalarının polietilen olması✅

Besinle temas eden yüzeylerin temiz olması🧼

gibi birtakım noktalara dikkat edilerek çapraz bulaş önlenebilir🎊

Sizin kullandığınız bir yöntem var mı❔

Sağlıkla kalın🌻



Hello✨

Have you ever heard of cross contamination?

Today's topic is to learn what is cross contamination and how to prevent it🚩

In short, we can say that cross-contamination is the transfer of bacteria (or other microorganisms) from one place to another.

Some microorganisms can stay for days after contact with objects.

Personal hygiene,🧼

Preservation of ready-to-eat and non-consumption foods separately, ⬅️➡️

In the use of cutting boards, raw meat and vegetables should be processed on different cutting boards, if possible.

Otherwise, the raw product is processed first after the ready-to-eat food ✅

Cutting boards are made of polyethylene   ✅

Clean surfaces that come into contact with food🧼

Cross contamination can be prevented by paying attention to some points such as

Is there a method you use?


Stay healthy 🌻

Yorumlar