Sürdürülebilir beslenme - Sustainable nutrition

 Merhabalar✨


Sürdürülebilir beslenmeyi duymuş muydunuz🤔


♻️Sürdürülebilirlik beslenme de dahil olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkan bir terimdir


Peki nedir sürdürülebilir beslenme🚩


FAO (Food and Agriculture Organisation - Gıda ve Tarım Örgütü)🧐 ;


Sürdürülebilir beslenme, bireylerin sağlığını ve esenliğini tüm boyutlarıyla destekleyen beslenme sistemidir; 

düşük çevresel etkiye sahip 🌱(su ayak izi, karbon ayak izi),

erişilebilir🤝, 

uygun fiyatlı💸, 

güvenli🦠, 

eşitlikçi✅ 

ve kültürel boyutlarıyla bireye en uygun beslenme modeli olarak kabul edilebilir,


şeklinde açıklamıştır♻️


♻️Gönderimde adım adım bu sürdürülebilir beslenme de dikkat edilenleri gösterdim


♻️Ayrıca dengeli ve çeşitli beslenmek için benim de danışanlarımda uyguladığım dört yapraklı yonca🍀 modeline mümkün olduğunca uymaya özen gösterin


🍀Dört yapraklı yonca modelinden bir sonraki gönderimde bahsedeceğim


♻️Gönderinin son sayfasında da verdiğim üzere özellikle gıda israfına yönelik çalışmalar bulunmakta


Bunlara daha önce dikkat etmiş miydiniz❔❔


♻️Geleceğimiz için🚼 sürdürülebilirliğe hepimiz dikkat etmeliyiz


Sağlıkla kalın🌱

Sustainable nutrition





Eating a Balanced and Diverse Diet




Consuming minimally processed foods




Consuming tap water, unsweetened tea and coffee instead of carbonated drinks

Eliminating high-fat, sugary and salty foods from the diet




Choose fresh vegetables and fruits that are in season, not frozen, packaged vegetables and fruits





Minimizing food waste and scraps





Hello✨

Have you heard of sustainable nutrition?

♻️Sustainability is a term that appears in many fields, including nutrition.

So what is sustainable nutrition?

FAO (Food and Agriculture Organization)🧐 ;

Sustainable nutrition is a nutritional system that supports the health and well-being of individuals in all its dimensions;
low environmental impact 🌱(water footprint, carbon footprint),
accessible🤝,
affordable💸,
safe  ,
egalitarian ✅
It can be considered as the most suitable nutrition model for the individual with its cultural and cultural dimensions,

explained as ♻️

♻️In my post, I showed you the things that are considered in this sustainable nutrition step by step

♻️Also, in order to have a balanced and varied diet, be careful to follow the four-leaf clover 🍀 model that I apply to my clients as much as possible

🍀 If I give spoilers about the four leaf clover,
I can say Turkey's my plate

🍀I will talk about the four-leaf clover model in my next post

♻️As I have given on the last page of the post, there are studies especially on food waste in Turkey, is there a study in your country that you have come across?

Have you noticed these before?

♻️For our future🚼 we should all pay attention to sustainability

Stay healthy 🌱
















Yorumlar