Vitamin Kayıpları - Vitamin Losses

 Merhabalar✨


Besinleri genellikle kesme, pişirme gibi belirli işlemlere maruz bıraktıktan sonra tüketiriz🥒


Bugünün konusu sebzelerde hangi pişirme yöntemleri 🍲ve vitamin kayıplarının önlenmesi🥕


Sebzelerde kesme, pişirme gibi yöntemlerle vitamin kayıpları oluşabilmekte🧐


Özellikle B1, B2, folik asit ve C vitamini bu işlemlerden en çok etkilenenler🍓


C vitamini için genelde meyvelerden mandalina ve portakal önerilir 🍊🍋


✅Aslında yeşil biber bu besinlerden daha fazla C vitamini içerir


❔Önerilmelerinin sebebi ise işlem görmeden tüketilmeleridir❔



✅Sebzeleri az suda ya da susuz olarak pişirmeliyiz


                ya da


✅Pişirme suyunu atmamalıyız


✅Kısa sürede ve soda eklemeden pişirmeliyiz


💯Bu ipuçlarını kullanarak daha az vitamin kaybıyla sebzelerinizi tüketebilirsiniz💯


Sağlıkla kalın🥗

Hello✨

We usually consume foods after exposing them to certain processes such as cutting and cooking.

Today's topic is which cooking methods in vegetables 🍲and prevention of vitamin losses🥕

Vitamin losses can occur in vegetables by methods such as cutting and cooking.

Especially B1, B2, folic acid and vitamin C are the most affected by these processes🍓

For vitamin C, tangerines and oranges are generally recommended 🍊🍋

✅In fact, green pepper contains more vitamin C than these foods.

❔The reason they are recommended is because they are consumed without processing❔


✅We should cook vegetables with little or no water.

                or

✅ We should not throw away the cooking water

✅We should cook it in a short time and without adding soda

💯 Using these tips, you can consume your vegetables with less vitamin loss 💯

Stay healthy🥗


Yorumlar