Hello 🌿
❓Do you consume sprouted potatoes❓
🔵 Potatoes turn green when exposed to light
As a result of this exposure, solanine, one of the natural defenses of the plant, is secreted.
🔵 Solanine; is a glycoalkaloid found in all nightshade plants, including tomatoes🍅, paprika🌶️, tobacco, and eggplant🍆, most notably potatoes🥔
🔵 Most solanine poisoning is caused by the consumption of green potatoes.
🔵Especially if a green substance is observed under the peel of the potato,
Potatoes should not be eaten
Because solanine is concentrated in this green layer and the rest of the potato may also have high levels
⚠️Especially pregnant women and individuals with low immunity should be more careful in this regard.
🔵If the potato is lightly green, the greened part can be consumed by peeling it deeply.
✅As a result, potatoes should be stored in suitable conditions where there is no light.
Stay healthy 🌱
Merhabalar🌿
❓Çimlenmiş patates tüketiyor musunuz❓
🟢Patates yumruları ışığa maruz kaldığında yeşile döner
🟡Bu maruziyet sonucunda bitkinin doğal savunmalarından biri olan solanin salgılanır
🟣Solanin; domates🍅, kırmızı biber 🌶️, tütün ve patlıcan🍆 da dahil olmak üzere tüm patlıcangiller bitkilerinde bulunan ve en önemlisi patateslerde🥔 bulunan bir glikoalkaloiddir
🔴Solanin zehirlenmelerinin çoğu, yeşil patateslerin tuketilmesinden kaynaklanmakta
🔵Özellikle patatesin kabuğunun altında yeşil bir madde gözlemlenirse,
patates yenmemelidir
🧐çünkü solanin bu yeşil tabakada yoğunlaşmıştır
ve patatesin geri kalanında da yüksek seviyeler olabilir
⚠️Özellikle gebeler ve bağışıklığı düşük olan bireyler bu konuda daha dikkatli olmalı
🟠Patates hafif yeşillenmişse yeşillenmiş kısmı derin bir şekilde soyularak tüketilebilir
✅Sonuç olarak patatesler ışığın olmadığı uygun koşullarda depolanmalı
Sağlıkla kalın🌱
Yorumlar
Yorum Gönder