Gluten Free Diet - Glutensiz Diyet

 Hello 🌿

What is gluten❔

Who should be restricted or completely removed from their diet?

So why is gluten stigmatized so negatively?

Is consuming gluten harmful?

❇️Gluten; A protein found in wheat, barley, and rye


⚠️Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity appear at this point.


❇️If we talk about them briefly,


✅Wheat allergy is the occurrence of symptoms such as breathing difficulty and congestion in the individual following the immune system's formation of antibodies against wheat.


✅ Although non-celiac gluten sensitivity does not cause any damage in the small intestine, symptoms such as abdominal pain, diarrhea, bloating, constipation are observed in individuals following the consumption of gluten-containing food.


✅ Celiac disease is an autoimmune condition.

In these individuals, gluten damages the inner surface of the small intestine and due to this damage, the absorption of nutrients does not occur.


✅Gluten-free diet is originally applied to individuals with celiac disease, and a strict diet is applied that includes many processes such as lifelong cross-contamination, paying attention to the gluten-free food label.


⚠️So it is not a process that can be handled with a short elimination diet.


📌Is a gluten-free diet healthy?

🤔 Before removing a food from our diet, we should decide by looking at its benefits and harms.


🤝 if there is any intolerance, we remove it from our diet.

However⚠️

✅ Why not consume foods in this group that contain valuable nutrients such as thiamine, iron, calcium, fiber, niacin, folic acid, riboflavin⁉️

⚠️Is every gluten-free product healthy?

❌No, at this point we should examine the food label


✅Some gluten-free products can have high fat and sugar content


✅We should consume the products by evaluating the general nutrients


Stay healthy in science 🌱


Merhabalar🌿
Gluten nedir❔
Kimlerde kısıtlanmalı veya beslenme düzeninden tamamen çıkartılmalı❔
Peki neden gluten bu kadar olumsuz bir şekilde damgalanıyor❔
Gluten tüketmek zararlı mı❔
❇️Gluten; Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein

⚠️Çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve çölyak dışı gluten duyarlılığı bu noktada karşımıza çıkıyor

❇️Kısaca bunlardan bahsedecek olursak,

✅Buğday alerjisi ise bağışıklık sisteminin buğdaya karşı antikor oluşturmasını takiben bireyde nefes alma güçlüğü, tıkanıklık gibi semptomların oluşması

✅Çölyak dışı gluten duyarlılığı ince bağırsakta herhangi bir tahrip olmamasına karşın bireylerde gluten içeren besinin tüketimine takiben karın ağrısı, ishal, şişkinlik, kabızlık gibi semptomlar görülmesi

✅Çölyak hastalığı ise otoimmün bir durumdur 
⚠️Bu bireylerde gluten incebağırsağın iç yüzeyine zarar verir ve bu hasar nedeniyle besinlerin emilimi gerçekleşmez

✅Glutensiz diyet, aslen çölyak hastalığına sahip bireylere uygulanmakta olup ömür boyu süren çapraz kontaminasyon, glutensiz besin etiketine dikkat etmek gibi birçok süreci içeren sıkı bir diyet uygulanır

⚠️Yani kısa bir eliminasyon diyeti ile halledilebilinecek bir süreç değildir

📌Glutensiz beslenmek sağlıklı mı❔
🤔Bir besini beslenme düzenimizden çıkarmadan önce bize olan fayda ve zararına bakarak karar vermeliyiz

🤝Eğer herhangi bir intolerans durumu söz konusu ise beslenme düzenimizden çıkarırız
Ancak⚠️
✅Tiamin, demir, kalsiyum, posa, niasin, folik asit, riboflavin gibi kıymetli besin ögelerini içeren bu gruptaki besinleri neden tüketmeyelim⁉️
⚠️Glutensiz her ürün sağlıklı mı❓
❌Hayır, bu noktada besin etiketini incelemeliyiz

✅Bazı glutensiz ürünler yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip olabiliyor

✅Ürünleri genel besin ögelerini değerlendirerek tüketmeliyiz

Sağlıkla ve bilimle kalın🌱


Yorumlar