Hello 🌿
Last week, a patient of mine asked if we could go on a low glycemic index diet🧐
🚩So what is this glycemic index, is it really the glycemic index or glycemic load to consider?
🤝We will cover this step by step in the next 3 posts.
Then let's get started ✨
😅 Sometimes my clients say they want to eat pita as well.
✅Of course, in a sustainable diet, we can sometimes consume pita and sometimes rye or whole grain bread.
🤝However, we must change the frequency of these within our own specific circumstances.
✨One of the concepts that can help us understand the glycemic index
One of these special cases is diabetes, which I see frequently in my clients and which has a very high prevalence in our country.
Nutrition is essential in preventing and reversing the progression of diabetes in an individual with prediabetes.
✅For the glycemic index, we can say that foods are classified by giving a score between 0 and 100 according to the rapid or slow rise in blood sugar.
✅The lower the glycemic index of the food, the slower the blood sugar rises after food consumption.
🔸1 – 55 Low Glycemic Index
🔸56 – 69 Medium Glycemic Index
It has a High Glycemic Index of 70 and above.
Appears as food
✅ On the second page of the post, you can find foods with low glycemic index such as dark green leafy vegetables, raw carrots, oranges, apples, kidney beans, chickpeas, beans, lentils.
Are all foods with a low glycemic index healthy?
Let's meet in the comments and in the next post ➡️
stay healthy 🌱
Merhabalar🌿
Geçen hafta bir danışanım düşük glisemik indeksli beslenme yapabilir miyiz?, diye sordu🧐🚩Peki nedir bu glisemik indeks, gerçekten dikkate alınması gereken kavram glisemiks indeks mi yoksa glisemik yük mü?
🤝Bunu gelecek 3 gönderide adım adım işleyeceğiz
O zaman başlayalım🫵🏼✨
😅Danışanlarım bazen pide de tüketmek istediklerini dile getiriyorlar
✅Elbette sürdürülebilir beslenme düzeninde kimi zaman pide kimi zaman çavdar veya tam tahıllı ekmek tüketebiliriz
🤝Ancak özel durumlarımız dahilinde bunların sıklığını değiştirmeliyiz
✨Glisemik indekste bunları anlamamıza yardımcı olabilecek kavramlardan birisi
📌Bu özel durumlardan biri danışanlarımda da sıklıkla gördüğüm ülkemizde de bir hayli prevelansı yüksek olan diyabet
✅Beslenme ise prediyabet durumundaki bireyin diyabete gidişinin önlenmesi ve geri çevrilmesinde elzemdir
✅Glisemik indeks için kısaca besinlerin kan şekerini hızlı veya yavaş yükseltmesine dayalı olarak besinlere 0 ila 100 arasında puan verilerek sınıflandırılması diyebiliriz
✅Besinlerin glisemik indeksi ne kadar düşükse besinin tüketiminin ardından kan şekeri o kadar yavaş yükselir
🔸1 – 55 Düşük Glisemik İndeksli
🔸56 – 69 Orta Glisemik İndeksli
🔸70 ve üstü ise Yüksek Glisemik İndeksli
Besin olarak karşımıza çıkar
✅Gönderinin ikinci sayfasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, çiğ havuç, portakal, elma, barbunya, nohut, fasulye, mercimek gibi düşük glisemik indeksli besinleri bulabilirsiniz
Peki glisemik indeksi düşük her besin sağlıklı mıdır❔
Yorumlarda ve bir sonraki gönderide buluşalım➡️
Sağlıkla kalın🌱
Yorumlar
Yorum Gönder