Hello 💫
Today's topic is the glycemic load that we mentioned in the previous post🚩
🤔 Briefly, we can say that when we eat a portion of a meal, how much will our blood sugar really rise?
✅In fact, we should evaluate the glycemic index value and glycemic load values together.
For example, watermelon has a high glycemic index, but a 100g serving of watermelon has so few carbohydrates that it has a low glycemic load.
🔹1 – 10 Low Glycemic loaded
🔹11 – 19 Medium Glycemic loaded
🔹20 and above is a high glycemic load food.
✅When we combine it with the information in the previous posts, we conclude that how foods affect the overall nutritional quality is much more important than these values.
✅Glycemic index and glycemic load values can be a tool for us to follow a healthier path if you have any disease.
✅Remember, nutrition is individual.
✅ Foods should be handled and evaluated individually in terms of macronutrients and micronutrients.
Stay healthy in science🤝
Bugünün konusu önceki gönderide adını zikrettiğimiz glisemik yük🚩
🤔Kısaca bir yemeğin bir porsiyonunu yediğimizde gerçekten kan şekerimiz ne kadar yükselecek?, sorusunun cevabıdır diyebiliriz
✅Aslında glisemik indeks değeri ve glisemik yük değerlerini bir arada değerlendirmeliyiz
⚠️Örneğin karpuzun glisemik indeksi yüksektir ancak 100 g'lık bir karpuz porsiyonunda o kadar az karbonhidrat vardır ki, glisemik yükü düşüktür
🔹1 – 10 Düşük Glisemik yüklü
🔹11 – 19 Orta Glisemik yüklü
🔹20 ve üstü ise Yüksek Glisemik yüklü besin olarak karşımıza çıkar
✅Önceki gönderilerdeki bilgilerle birleştirdiğimiz zaman besinlerin genel beslenme kalitesini nasıl etkilediği bu değerlerden çok daha önemlidir sonucuna varırız
✅Herhangi bir hastalığınız varsa daha sağlıklı bir yol izlememizde glisemiks indeks ve glisemiks yük değerleri bizim için bir araç olabilir
✅Unutmayın beslenme bireye özgüdür
✅Besinler makrobesin ögeleri ve mikrobesin ögeleri yönüyle bireye özgü ele alınıp değerlendirilmelidir
Sağlıkla ve bilimle kalın🤝
Yorumlar
Yorum Gönder