Salt - Tuz

 Hello 🌿

Today's topic is salt, which we mentioned in the previous post that its excessive use causes payment  

So what is the limit of salt consumption?

What happens if we go beyond this limit?

Let's get started✍🏼

✅The limit set by the WHO (World Health Organization) for salt consumption is 5g per day at most.

‼️However

⚠️In a study conducted by the Turkish Association of Hypertension and Kidney Diseases in 2008, our salt consumption was 18 g per day,

⚠️ In the study repeated in 2012, it was observed that there was a salt consumption of 15 g/day throughout Turkey.

‼️Excess salt consumption,

Although it can invite obesity, diabetes and some types of cancer, especially hypertension, heart and kidney diseases, it negatively affects our bone health.

✅WHO states that reducing global salt consumption to the recommended amount could prevent an estimated 2.5 million deaths each year

✅We will continue to talk about salt consumption in the next post.

Stay healthy and science🌾


Merhabalar🌿

Bugünün konusu bir önceki gönderide fazla kullanımının ödeme neden olduğundan bahsetmiş olduğumuz tuz🧂

Peki tuz tüketiminin sınırı nedir❓
Bu sınırın dışına çıkarsak ne olur❓

Başlayalım✍🏼

✅WHO(World Health Organisation – Dünya Sağlık Örgütü)’nun tuz tüketimi için belirlediği sınır en fazla günlük 5g’dır

‼️Lakin 

⚠️2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek hastalıkları Derneği’nin yapmış olduğu bir çalışmada tuz tüketimimizin günde 18g,

⚠️2012de tekrarlanan çalışmada 15g/gün Türkiye geneli tuz tüketimi olduğu gözlemlenmiştir
‼️Fazla tuz tüketimi,
hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerine davetiye çıkartabilmekle birlikte kemik sağlığımızı olumsuz etkilemekte

✅WHO küresel tuz tüketimin tavsiye edilen miktara düşürülmesi halinde her yıl tahminen 2,5 milyon ölümün önlenebileceğini belirtiyor

✅Gelecek gönderide tuz tüketimine dair konuşmaya devam edeceğiz
Sağlıkla ve bilimle kalın🌾


Yorumlar