Anti-Nutrients - Anti-Nutrientler

 Hello✨


As a result of the conversation I had with a client who cooked legumes directly without soaking them in the past weeks, I am asking you a question ✅,


❓Have you heard of Anti-Nutrients?


So what is Anti-Nutrient⚠️


✅In addition to being a defense mechanism for plants to protect themselves, the reason why anti-nutrients are important for us is that they are natural or synthetic compounds that prevent the absorption of nutrients.


✅ Various processes and cooking methods are applied in order to reduce their amount in foods.


⚠️Lectins,

⚠️Glucosinots and Goitrogens,

⚠️Phytates,

⚠️Oxalates,

⚠️Saponins and

⚠️Tanins

some of these Anti-Nutrients


🚩We will talk about which foods contain these compounds, what reduces their absorption and how to lower their concentration✨


Stay healthy and science 🌿

                                   

Merhabalar✨


Geçen haftalarda kurubaklagilleri 🫘ıslatmadan direkt olarak pişiren bir danışanımla aramda geçen konuşma sonucu olarak sizlere bir soru yöneltiyorum✅,


❓Anti-Nutrientleri yani Anti-Besinleri duymuş muydunuz❓


Peki Anti-Nutrient Nedir⚠️


✅Bitkilerin kendilerini korumak maksadıyla savunma mekanizmaları olmalarının yanısıra bizim için anti-nutrientlerin önemlerinin nedeni besinlerin emilimini engelleyen doğal veya sentetik bileşikler olmaları


✅Gıdalardaki miktarlarını azaltmak amacıyla çeşitli işlemler ve pişirme yöntemleri uygulanmakta


⚠️Lektinler, 

⚠️Glukosinotlar ve Guatrojenler, 

⚠️Fitatlar,

⚠️Oksalatlar,

⚠️Saponinler ve 

⚠️Tanenler 

bu Anti- Nutrientlerden bazıları


🚩Bu bileşiklerin hangi besinlerde bulunduğundan, nelerin emilimini azalttığından ve nasıl konsantrasyonlarının düşürüleceğinden bahsedeceğiz✨


Sağlıkla ve bilimle kalın🌿

Yorumlar