Hello✨
As a result of the conversation I had with a client who cooked legumes directly without soaking them in the past weeks, I am asking you a question ✅,
❓Have you heard of Anti-Nutrients?
So what is Anti-Nutrient⚠️
✅In addition to being a defense mechanism for plants to protect themselves, the reason why anti-nutrients are important for us is that they are natural or synthetic compounds that prevent the absorption of nutrients.
✅ Various processes and cooking methods are applied in order to reduce their amount in foods.
⚠️Lectins,
⚠️Glucosinots and Goitrogens,
⚠️Phytates,
⚠️Oxalates,
⚠️Saponins and
⚠️Tanins
some of these Anti-Nutrients
🚩We will talk about which foods contain these compounds, what reduces their absorption and how to lower their concentration✨
Stay healthy and science 🌿
Merhabalar✨
Geçen haftalarda kurubaklagilleri 🫘ıslatmadan direkt olarak pişiren bir danışanımla aramda geçen konuşma sonucu olarak sizlere bir soru yöneltiyorum✅,
❓Anti-Nutrientleri yani Anti-Besinleri duymuş muydunuz❓
Peki Anti-Nutrient Nedir⚠️
✅Bitkilerin kendilerini korumak maksadıyla savunma mekanizmaları olmalarının yanısıra bizim için anti-nutrientlerin önemlerinin nedeni besinlerin emilimini engelleyen doğal veya sentetik bileşikler olmaları
✅Gıdalardaki miktarlarını azaltmak amacıyla çeşitli işlemler ve pişirme yöntemleri uygulanmakta
⚠️Lektinler,
⚠️Glukosinotlar ve Guatrojenler,
⚠️Fitatlar,
⚠️Oksalatlar,
⚠️Saponinler ve
⚠️Tanenler
bu Anti- Nutrientlerden bazıları
🚩Bu bileşiklerin hangi besinlerde bulunduğundan, nelerin emilimini azalttığından ve nasıl konsantrasyonlarının düşürüleceğinden bahsedeceğiz✨
Sağlıkla ve bilimle kalın🌿
Yorumlar
Yorum Gönder