Merhabalar✨
Bugün diğer bir anti-nutrient olan lektinlerden bahsedeceğiz✅
Peki lektinler hangi besinlerde bulunur❔
Hangi besin öğelerinin emilimlerini azaltırlar❔
Fasulyede, mercimekte, yer fıstığında, soya fasulyesinde, kepekli tahıllarda bulunan lektinler 🫘
⚠️Bazı bireylerde mide bulantısına, şişkinliğe, gaza, kusmaya ve ishale neden olabilirler
⚠️Kalsiyum, demir, fosfor, çinko emilimini engelleyebilir
Buna rağmen beslenme düzenimizden yukarıda bahsi geçen besinleri elimine mi etmeliyiz❓
⚠️Hayır; Yukarıdaki belirtmis oldugumuz besinler B vitaminleri, mineraller, protein ve lif açısından zengin kaynaklardır
📚Mevcut osteoporoz, demir eksikliği, anemi gibi bir sağlık durumunuz varsa yukarıda bahsi geçen besinlerin lektin içeriğini düşürerek tüketebilirsiniz✨
📚Birçok popülasyon çalışması bize baklagil, sert kabuklu yemişler ve tam tahıllı ürünlerin tüketiminin daha düşük
✅kardiyovasküler hastalık, ✅tip 2 diyabet ve
✅kilo kaybı ile pozitif paralellik kurduğunu belirtmekte
🫂Yüksek miktarda lektin içeren besin tüketimi nadirdir
✅Bunun nedeni olarak, lektin içeren besinlerin nadiren ham hallerinin tüketilmesini gösterebiliriz
🤔Besinlerdeki Lektin miktarını nasıl azaltabiliriz?
✅Lektinler suda çözünür ve genel olarak besinlerin dış yüzeyinde bulunurlar
✨Dolayısıyla lektin içeren besinleri en az 5 saat suda beklettikten sonra yüksek ısıda kaynatmanın lektin miktarını düşürdüğünü söyleyebiliriz
🚩Özellikler İrritabl Bağırsak Sendromuna sahip bireyler bu konuda daha dikkatli olup negatif semptomlarını azaltabilirler
Sağlıkla ve bilimle kalın📚
Yorumlar
Yorum Gönder