Lectins - Lektinler

 Merhabalar✨


Bugün diğer bir anti-nutrient olan lektinlerden bahsedeceğiz✅


Peki lektinler hangi besinlerde bulunur❔


Hangi besin öğelerinin emilimlerini azaltırlar❔


Fasulyede, mercimekte, yer fıstığında, soya fasulyesinde, kepekli tahıllarda bulunan lektinler 🫘


⚠️Bazı bireylerde mide bulantısına, şişkinliğe, gaza, kusmaya ve ishale neden olabilirler

⚠️Kalsiyum, demir, fosfor, çinko emilimini engelleyebilir 


Buna rağmen beslenme düzenimizden yukarıda bahsi geçen besinleri elimine mi etmeliyiz❓ 


⚠️Hayır; Yukarıdaki belirtmis oldugumuz besinler B vitaminleri, mineraller, protein ve lif açısından zengin kaynaklardır


📚Mevcut osteoporoz, demir eksikliği, anemi gibi bir sağlık durumunuz varsa yukarıda bahsi geçen besinlerin lektin içeriğini düşürerek tüketebilirsiniz✨


📚Birçok popülasyon çalışması bize baklagil, sert kabuklu yemişler ve tam tahıllı ürünlerin tüketiminin daha düşük 

✅kardiyovasküler hastalık, ✅tip 2 diyabet ve 

✅kilo kaybı ile pozitif paralellik kurduğunu belirtmekte


🫂Yüksek miktarda lektin içeren besin tüketimi nadirdir


✅Bunun nedeni olarak, lektin içeren besinlerin nadiren ham hallerinin tüketilmesini gösterebiliriz


🤔Besinlerdeki Lektin miktarını nasıl azaltabiliriz?


✅Lektinler suda çözünür ve genel olarak besinlerin dış yüzeyinde bulunurlar


✨Dolayısıyla lektin içeren besinleri en az 5 saat suda beklettikten sonra  yüksek ısıda  kaynatmanın lektin miktarını düşürdüğünü söyleyebiliriz


🚩Özellikler İrritabl Bağırsak Sendromuna sahip bireyler bu konuda daha dikkatli olup negatif semptomlarını azaltabilirler


Sağlıkla ve bilimle kalın📚


Hello✨

Today we will talk about lectins, another anti-nutrient.

So, in which foods are lectins found?

Which nutrients do they reduce absorption?

Lectins found in beans, lentils, peanuts, soybeans, whole grains   

⚠️They can cause nausea, bloating, gas, vomiting and diarrhea in some individuals.
⚠️May prevent the absorption of calcium, iron, phosphorus and zinc

Despite this, should we eliminate the above-mentioned foods from our diet?

⚠️No; The foods we mentioned above are rich sources of B vitamins, minerals, protein and fiber.

📚If you have an existing health condition such as osteoporosis, iron deficiency, anemia, you can consume the above-mentioned foods by reducing their lectin content✨

📚Many population studies show that consumption of legumes, nuts and whole grains is lower.
✅cardiovascular disease, ✅type 2 diabetes and
✅ states that it has a positive parallel with weight loss

  Consumption of foods containing high amounts of lectins is rare

✅The reason for this is that foods containing lectins are rarely consumed in their raw form.

🤔How can we reduce the amount of Lectin in foods?

✅ Lectins are water soluble and are generally found on the outer surface of foods.

✨Therefore, we can say that soaking foods containing lectins in water for at least 5 hours and then boiling them at high temperatures reduces the amount of lectins.

🚩Features Individuals with Irritable Bowel Syndrome can be more careful about this issue and reduce their negative symptoms.

Stay healthy and science📚


Yorumlar